Γεωγραφία   

Η Μύκονος, η Δήλος και η Ρήνεια καθώς και οι βραχονησίδες Τραγονήσι και Χταπόδια, ανήκουν στο νομό Κυκλάδων και βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο. Η Μύκονος έχει 9.320 κάτοικους (απογραφή 2001). Το συνολικό μήκος του νησιού είναι 89χλμ. και η συνολική έκταση 105.481 στρ.

Οι δύο μεγαλύτεροι κόλποι του νησιού είναι του Ορνού και του Πανόρμου όπου στον τελευταίο έχουμε δύο υγροβιότοπους. Η Ρήνεια και η Δήλος έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι γι αυτό άλλωστε απαγορεύεται η επίσκεψή τους μετά τη δύση του ηλίου. Λόγω της περιορισμένης χλωρίδας και περισσότερο πανίδας η Ρήνεια και οι βραχονησίδες έχουν χαρακτηριστεί ως ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας).

Όπως τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έτσι και στη Μύκονο λόγω έλλειψης βροχών η ξηρότητα είναι έντονη γι αυτό και χαρακτηριστική βλάστηση του νησιού είναι τα φρύγανα και η μακκία. Στο νησί υπάρχουν σπάνια και προς εξαφάνιση είδη τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα. Στους δύο υγροβιότοπους στον όρμο του Πάνορμου υπάρχουν πολλά πτηνά και απειλούμενα προς εξαφάνιση αποδημητικά πουλιά.

Το πέτρωμα που κυριαρχεί στο νησί των ανέμων είναι ο γρανίτης. Λόγω της διάβρωσης αλλά και των ανέμων οι αμμουδιές του οφείλονται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου πετρώματος. Η μορφολογία του εδάφους, ευθύνεται για την περιορισμένη υδροφορία και κατά συνέπεια αναγκαία κρίθηκε η κατασκευή του φράγματος της Άνω Μεράς και της Μαραθιάς.

 

  • Φράγμα Άνω Μεράς : βρίσκεται επί του χειμάρρου Μαού Λαγκαδά, βορειοανατολικά του νησιού και απέχει από τη Χώρα περίπου 10 χλμ. Το φράγμα κατασκευάστηκε για την περισυλλογή επιφανειακών απορροών και για την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης και άρδευσης.

  • Φράγμα Μαραθιάς : βρίσκεται επί του χειμάρρου Μαραθιά και ακριβώς από την άλλη πλευρά από ότι το φράγμα της Άνω Μεράς, βορειοδυτικά του νησιού. Και αυτό το φράγμα έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της έλλειψης ύδρευσης και άρδευσης.

Τέλος, οι ψηλότερες κορυφές του νησιού της Μυκόνου είναι βόρεια της Χώρας οι κορυφές Βάρδιες και Προφήτη Ηλία και Προφήτης Ηλίας (Άνω Μεράς). Η Μύκονος είναι από τις ελληνικές περιοχές με τη μικρότερη σεισμικότητα.Scroll to top