Ιστορία & Μυθολογία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο εκδοχές όσο αφορά τη δημιουργία του νησιού της Μυκόνου. Η πρώτη αναφέρει τη μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των Γιγάντων κατά τη Γιγαντομαχία, όπου ο Ηρακλής τους σκότωσε και τους έθαψε κάτω από τους βράχους του νησιού. Κατά τη δεύτερη εκδοχή, εικάζεται ότι ονομάστηκε έτσι από τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου.

Αρχικά η Μύκονος κατοικούνταν από Αιγυπτίους, Μινωιτές και Φοίνικες, όμως γύρω στο 1000 π.Χ αποίκησαν το νησί οι Ίωνες, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχό του. Η Μύκονος είχε δύο πόλεις/οικισμούς. Η μία βρισκόταν στη θέση της σημερινής χώρας, ενώ η δεύτερη κοντά στο σημερινό Παλαιόκαστρο. Το νησί της Δήλου όμως, ήταν εκείνο που ήταν κοιτίδα πολιτισμού, σε αντίθεση με τη Μύκονο που ήταν υποδεέστερης σημασίας.

Θεοί που λατρεύονταν στο νησί ήταν κυρίως ο Διόνυσος, νομίσματα απεικονίζουν την κεφαλή του, αλλά και η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας.Αργότερα το νησί των ανέμων κατοικήθηκε από Ρωμαίους Βυζαντινούς, Βενετούς, Τούρκους. Κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία το νησί καταστρέφεται και στη συνέχεια αυτοκυβερνείται σύμφωνα με το σύστημα της εποχής.

Πριν τα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν περίοδοι λιμών και επιδημιών, όμως ο 19ος αιώνας θα υποδεχτεί το νησί με αύξηση του πληθυσμού, λόγω μετανάστευσης πληθυσμών από Κρήτη, Νάξο, Κίμωλο αλλά και από άλλα νησιά.
Οι Μυκονιάτες διέπρεψαν στη ναυτιλία και το εμπόριο, δραστηριότητες που απέφεραν πλούτο στο νησί. Με το στόλο τους έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρωτοστάτης η Μαντώ Μαυρογένους. Η δίψα της για επανάσταση αλλά και η οικονομική συνεισφορά βοήθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα.


Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους, το εμπόριο και η ναυτιλία στο νησί πήραν πάλι την ανιούσα. Εμπορικές σχέσεις αναπτύχθηκαν σε πόλεις όπως η Σμύρνη (παράλια Μικρά Ασίας), η Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), Κωνσταντινούπολη.

Τα τέλη του 19ου αιώνα βρίσκουν τη Μύκονο σε οικονομική ύφεση. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της ναυτιλίας, η κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου, αλλά και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλήττουν την τοπική οικονομία. Πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό (Ρωσία, ΗΠΑ).

Ο τουρισμός και κατά συνέπεια η οικονομική ανάπτυξη που προήλθε από αυτόν κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του 1930. Πολιτικοί, καλλιτέχνες και εύποροι επισκέπτονται τη Μύκονο και μαγεύονται από τις φυσικές ομορφιές της, τους ανθρώπους της και τα καταγάλανα νερά της.

Η μεταμόρφωση του νησιού των ανέμων σε κοσμοπολίτικο προορισμό πέτυχε!


Scroll to top