Γιορτές, Πανηγύρια & Εκδηλώσεις

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Μύκονο αναβιώνουν κάθε χρόνο ήθη, έθιμα, εκδηλώσεις, γιορτές που οι Μυκονιάτες παίρνουν μέρος τηρώντας έτσι το θρησκευτικό και παραδοσιακό στοιχείο.

Πολλά παιδιά με αναμμένα φαναράκια και κάποιες φορές με μουσικά όργανα ξεχύνονται στους δρόμους κάποιων χωριών του νησιού και λένε τα κάλαντα την Παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Το λεγόμενο «ποδαρικό» είναι ένα τηρούμενο έθιμο στο νησί. Οι Μυκονιάτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ποιος θα είναι αυτός που θα διαβεί το κατώφλι τους την πρώτη μέρα του χρόνου.

Τα Θεοφάνια επίσης, είναι μεγάλη γιορτή για το νησί. Οι ιερείς διαβαίνουν τα σοκάκια αγιάζοντας στο πέρασμα τους τα σπίτια και κατά αυτόν τον τρόπο, φτάνουν με τους κατοίκους ως το λιμάνι όπου και πετάνε το σταυρό περιμένοντας όλοι να δουν ποιος θα είναι αυτός που θα τον πιάσει κάθε φορά.

Η μεγαλύτερη όμως γιορτή είναι τις Απόκριες, όπου κάθε λογής μεταμφίεση κάνει την εμφάνισή της στα σοκάκια του νησιού των ανέμων και φυσικά δεν λείπουν οι λεγόμενοι κουκουγέροι (μασκαράδες με παλιά ρούχα, καμπούρες) που ξεσηκώνουν με τις φωνές και τα πειράγματά τους όλο το νησί. Η γιορτή κρατάει μέχρι την καθαρά Δευτέρα με τα «κούλουμα».

Η αναμονή για την γιορτή του Πάσχα βρίσκει τους Μυκονιάτες να ασπρίζουν τα σπίτια τους και τις νοικοκυρές να φτιάχνουν τα λεγόμενα «Λαζαράκια» (ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων). Η Μεγάλη Εβδομάδα ακολουθεί σε κλίμα κατάνυξης για να έρθει η ημέρα του Πάσχα όπου το γλέντι ξεκινάει σε κάθε σπίτι από το πρωί και κορυφώνεται το απόγευμα στην πλατεία για το κάψιμο του «Ιούδα».

Ένα άλλο έθιμο που αναβιώνετε κάθε χρόνο στη Μύκονο στη γιορτή του Άη Γιάννη του Φωταριστή (24 Ιουνίου) είναι το κάψιμο των στεφανιών που έχουν φτιαχτεί την Πρωτομαγιά, καθώς επίσης και το έθιμο του κλήδονα (23 Ιουνίου). Σύμφωνα με το τελευταίο ένα αγόρι που έχει ζωντανούς και τους δύο γονείς έφερνε σ’ ένα αγγείο το αμίλητο νερό μέσα στο οποίο έριχνε ένα αντικείμενο, συνήθως κόσμημα, και άφηνε το αγγείο όλο το βράδυ έξω κάτω από τα αστέρια. Την άλλη μέρα έβαζε το χέρι του μέσα στο αγγείο για να πιάσει το αντικείμενο και οι κοπέλες  λέγανε ένα δίστιχο.

Πολλές είναι και οι γιορτές που λαμβάνουν χώρα στο νησί των ανέμων όπως αυτή του Τρύγου που πραγματοποιείται στο Αγροτομουσείο την δεύτερη ή τρίτη Κυριακή του Σεπτέμβρη. Οι γευστικότατες «κρομμυδόπιτες» και «κουβαρωτές» (στρογγυλά ατομικά ψωμάκια) καθώς και πολύ φαί και κρασί έρχονται μαζί με τους παραμυθάδες να συντροφεύσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή φαγητού, χορού, τραγουδιού.

Τα γνωστότερα πανηγύρια του νησιού είναι:

• 30 Ιουνίου, Αγίων Αποστόλων (Γιορτή ψαράδων)
• 26 Ιουλίου, Αγίας Παρασκευής
• 27 Ιουλίου, Αγίου Παντελεήμονα (Μαράθι)
• 12 Αυγούστου, Παναγία Τουρλιανής (Άνω Μερά)
• 23 Αυγούστου, Εννιάμερα της Παναγιάς
• 6 Δεκεμβρίου, Αγίου Νικολάου

Τέλος, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Μύκονο ποικίλουν κάθε χρόνο.
Σταθερές είναι αυτές που οργανώνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην οποία φιλοξενούνται κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις, καθώς και αυτές που διοργανώνονται από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου η οποία συντονίζει το «πολιτιστικό καλοκαίρι».

Μην ξεχνάμε και το ετήσιο γκέι φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά.


Scroll to top