Ανεμόμυλοι   

Οι Κάτω Μύλοι βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, νοτιοανατολικά της Χώρας. Είναι λευκοί και προσανατολισμένοι στο πέλαγος. Οι μύλοι θεωρούνται από τα πιο γνωστά μνημεία των Κυκλάδων. Η χρήση τους ήταν για το άλεσμα των σιτηρών και σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι γύρω στους επτά.

Εκείνος που βρίσκεται στην πιο άρτια κατάσταση είναι ο Μύλος του Γερώνυμου, ο οποίος λειτουργούσε ως το 1960 και διατηρεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του.

Οι μύλοι ήταν τριώροφες ασβεστωμένες κατασκευές με κυλινδρικό σχήμα, μικρά παραθυράκια και κωνική ξύλινη οροφή. Πάνω τους υπήρχε μια ειδική κατασκευή η οποία περιστρεφόταν σύμφωνα με τη φορά του ανέμου και έκανε τους μηχανισμούς άλεσης να τεθούν σε λειτουργία.

Από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα οι Μύλοι βοήθησαν στην οικονομία του νησιού αφού προμήθευαν αρτοσκευάσματα τα πλοία που διέρχονταν. Τον 19ο αιώνα υπήρχαν 28 μύλοι, οι οποίοι αποτελούσαν την πρώτη βιομηχανική μονάδα του νησιού.

Ο γνωστότερος Μύλος είναι ο «Μύλος του Μπόνη», ο οποίος διατηρείται ως μουσείο, όπου και λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες. Επίσης, κάποιοι από τους Μύλους έχουν ανακαινιστεί από ιδιώτες για να κατοικηθούν.Photos
Scroll to top