Παναγία του Ροδαρίου (Καθολική Εκκλησία)   

Στην πλατεία της Αλευκάνδρας βρίσκεται η Καθολική εκκλησία της Μυκόνου, ώστε να μπορούν να προσεύχονται οι καθολικοί τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, αλλά και οι ντόπιοι καθολικοί.

Σύμφωνα με επιγραφές που έχουν βρεθεί η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στη Παναγία του Ροδαρίου. Η ομώνυμη εικόνα βρίσκεται πάνω από την Αγία Τράπεζα, όπου απεικονίζεται η Παναγία βρεφοκρατούσα και γύρω της ο Άγιος Δομίνικος, ο Απόστολος της Ευλάβειας του Αγίου Ροδαρίου και η Αγία Αικατερίνη της Σιένας.

Σε κείμενα που έχουν βρεθεί αναφέρεται ότι η εν λόγω εικόνα μεταφέρθηκε το 1715 από τη Βενετία στη Μύκονο. Για το λόγο αυτό στρώθηκε μαρμάρινο δάπεδο και το περίγραμμα της εικόνας στολίστηκε με επίχρυσο τόξο και η Αγία Τράπεζά της διακοσμήθηκε το 1742. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν υπάρχουν πια, εφόσον κάηκαν το Μάιο του 1991 κατά τη γιορτή της Πρωτομαγιάς.

Η κεντρική είσοδος του ναού βλέπει προς τη θάλασσα και αντικρίζει τη Δήλο και τη Ρήνεια. Η πόρτα που βρίσκεται κοντά στο Ιερό αρχικά ήταν η είσοδος για το Σκευοφυλάκιο και την κατοικία του ιερέα, η οποία αποτελείτο από τρία δωμάτια και μία σάλα.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς  η εικόνα της Παναγίας έπαθε μεγάλη ζημιά. Το 1996 έπειτα από κάποια συντήρηση που της έγινε στην Τήνο, επέστρεψε στον Καθολικό ναό της Μυκόνου με πομπή και τοποθετήθηκε στη θέση της. Το 1997 χάρη στις προσφορές των πιστών, κατασκευάστηκε η νέα μαρμάρινη Αγία Τράπεζα.

Σήμερα πραγματοποιούνται λειτουργίες τους χειμερινούς μήνες για τους καθολικούς κατοίκους του νησιού, αλλά και κατά τη γιορτή του Πάσχα, τελείται ειδικό πρόγραμμα λειτουργιών για τις ανάγκες των καθολικών επισκεπτών.Photos

Slide 1Scroll to top